دو کتابخانه کودک و نوجوان در دو مهمانشهر مهاجران افغان

۲۵ آذر ۱۳۸۸ روز افتتاح دو کتابخانه عمومی کوچک در دو مهمانشهر مهاجران افغان در شهرهای سمنان و ساوه بود. این دو کتابخانه با مشارکت کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، اداره کل اتباع خارجی وزارت کشور(بافیا) و شورای کتاب کودک و پس از چند ماه فعالیت پی گیر راه اندازی شد.

هدف از راه اندازی این دو کتابخانه تحقق یکی از مواد پیمان نامه حقوق کودک، یعنی حق دسترسی کودکان و نوجوانان به اطلاعات بود. در این طرح پیش بینی شده بود دو گروه سنی کودک و نوجوان (۶- ۱۸ سال) بتوانند تجربیات لازم برای مهارت زندگی را از طریق مطالعه کسب و لذت از خواندن در اوقات فراغت را در فضای آرام و امن کتابخانه تجربه کنند. مجموعه منابع این دو کتابخانه و فعالیت های آن به گونه ای توسط شورای کتاب کودک انتخاب و طراحی گرديده تا کتابخانه ها به عنوان یک پایگاه تربیتی، آموزشی و تفریحی بتوانند به خوبی ایفای نقش کنند. بی شک فضاهای فرهنگی همچون کتابخانه ها با تاکید بر گروه سنی کودک و نوجوان می توانند زمینه ساز آشنایی و انس مخاطبان با فرهنگ سرزمین مادری و آگاهی از فرهنگ کشور میزبان و پیدا کردن راه های تعامل و همزیستی مسالمت آمیز میان آنها تا رفع بحران و بازگشت به موطن باشد.

دو کتابخانه کودک و نوجوان در دو مهمانشهر مهاجران افغان

مجموعه منابع مطالعاتی هر یک از این دو کتابخانه شامل۲۳۱۰ نسخه (۱۷۲۰ عنوان) کتاب (در تمامی زمینه های موضوعی در قالب کتاب های داستان، غیرداستان و مرجع)، نقشه، کره جغرافیایی است. منابع كتابخانه ها برپايه رده بندی دهدهی دیویی سازماندهی شده اند و به سيستم باز اداره خواهند شد. براي بازيابی اطلاعات نيز برگه دانی با كارت های فهرستنويسی پيش بينی شده است.

این مجموعه پس از سازماندهی و آماده سازی کامل توسط ۹ کارشناس کتابداری و اطلاع رسانی شورای کتاب کودک و خانه کتابدار کودک و نوجوان به سرپرستی دیبا میرزاپور به همراه وسایل و تجهیزات کامل کتابخانه ای همچون قفسه کتاب، برگه دان، میز و صندلی مطالعه، نوشت افزار، ... به دو مهمانشهر ارسال شد.

از آنجا که مجریان پروژه در نظر داشتند ساکنان دو مهمانشهر به ویژه نوجوانان و جوانان در راه اندازی کتابخانه ها مشارکت داشته باشند و اداره ي کتابخانه ها را خود به عهده بگیرند، کارگاه آموزشی دو روزه ای برنامه ریزی شد و ۴ کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی از طرق شورای کتاب کودک امر آموزش کتابداران و کمک کتابداران این کتابخانه ها را بر عهده گرفتند.

دو کتابخانه کودک و نوجوان در دو مهمانشهر مهاجران افغان

برپایه نظر کارشناسان شورای کتاب کودک این دو کارگاه آموزشی برای ۵۵ نفر از دو گروه سنی ۱۴- ۱۸ سال و ۱۹- ۲۵ سال (دختر و پسر) یکی در سمنان و دیگری در ساوه برنامه ریزی و اجرا شد. در این کارگاه دو روزه با شرکت کنندگان از مبانی علم کتابداری و اطلاع رسانی، چگونگی مجموعه سازی یک کتابخانه عمومی، راه های سازماندهی و آماده سازی کتابخانه، چگونگی استفاده از کتابخانه و ارایه خدمات عمومی، مدیریت کتابخانه و ساختمان و تجهیزات کتابخانه گفت و گو شد. هم زمان با نشست های آموزشی شرکت کنندگان چیدمان وسایل و تجهیزات و کتاب های کتابخانه خود را نیز به طور کامل انجام دادند. متن موضوع های مورد بحث در این کارگاه به صورت یک راهنما با عنوان " راهنمای کتابداری برای کتابداران" برای مطالعه در ۵ نسخه در کتابخانه دو مهمانشهر قرار گرفت.

دو کتابخانه کودک و نوجوان در دو مهمانشهر مهاجران افغان

پایان بخش سه ماه فعالیت برای برپایی این دو کتابخانه جشن افتتاح دو کتابخانه همزمان در دو مهمانشهر سمنان و ساوه بود که با حضور مسئولان، ساکنان، شرکت کنندگان در کارگاه و کودکان و نوجوانان و جوانان مهمانشهرها برگزار شد. جشنی به مناسبت آغاز فعالیت دو فضای فرهنگی نوپا که قطعا نیاز به کمک و همراهی مراکز فرهنگی دور و نزدیک و کوشندگان ترویج خواندن با دو ملیت ایرانی و افغانی دارد. شورای کتاب کودک همراه این دو کتابخانه خواهد بود تا با انتقال تجربه ها و راهکارهای جدید آنها را در اداره ی مناسب کتابخانه ها یاری دهد.

نویسنده
فرزانه طاهری
Submitted by editor6 on